Geef het maar toe. Stiekem ben je weleens jaloers op van die mañana mañana types. Niet omdat ze hun zaakjes zo goed voor elkaar hebben, want dat hebben ze vaak niet. Maar wel omdat ze zo relaxed door het leven gaan. Omdat ze gewoon van hun tuintje genieten, terwijl de hedera welig tiert en half in de koffie hangt. Omdat ze nú een snipperdag nemen, want: ‘vandaag schijnt de zon en morgen misschien niet meer.’ Vandaag is de dag! Die mindset.

Nu kom je daar niet zo ver mee in dit land. We zijn bezige bijen. En verwachten dat ook van anderen. Kijk maar eens naar Ik Vertrek, waar gelukzoekers stomverbaasd zijn als de bouwvergunning op Bonaire na een jaar nog niet rond is. Maar, gewoon af en toe even ontsnappen aan die ratrace van ‘van alles moeten’ en een versnelling lager. Kan dat? Goed nieuws. Het kan!

Ontsnappen aan de drukte

Henry Bonhof uit Twello weet er alles van. Het overkomt hem bij het Spaanse kustdorpje Moraira, waar hij met zijn vrouw en kinderen én zijn schoonzus met gezin de herfstvakantie viert. “De herfstvakantie. Daar ging ik al. Zo’n vakantie doe je toch in het voorjaar of de zomer, was mijn eerste gedachte. Maar hoezo eigenlijk? Ik ontdekte dat de herfst juist het moment is. De tickets zijn rond die tijd voordeliger, het zwembadwater is nog lekker warm én we hoeven niet in de verzengende zomerhitte zo nodig van alles te bezoeken”, vertelt Henry nog steeds wat verbaasd.

Maar goed. Dat is een eye opener, maar nog niet die ongekend relaxte mindset. Die volgt later. Als ze landen op Alicante staat de huurauto al klaar. Tot zover alles volgens plan. Bijna aangekomen bij de villa popt de vraag op hoe het eigenlijk met de sleutel geregeld is. Ligt die onder een bloempot? Of wat? No hay problema! Hij belt met Jan van Casita Travel, de beheerder. “Maar Henry, léés! Je zou me een belletje geven bij aankomst in Alicante. Dan was ik er voor jullie geweest. Maar, no hay problema, ik kom eraan.”

No hay problema. Dat gevoel is vanaf dat moment gebleven. “Al is dat niet heel moeilijk hoor”, bekent Henry. “De luxe villa, het privé zwembad, dat knusse barretje helemaal voor onszelf, die hangmat. Niemand die ‘mee moet’ naar het zwembad met de kinderen. De rust. Zeldzaam. TV, wifi en mobiel, wat zijn dat ook alweer?” De dagen rijgen zich aaneen in de aangename najaarszon. En terwijl de kinderen bommetjes maken in het zwembad en de dames een ‘marktje pakken’, geniet Henry van het weidse uitzicht over de vallei. De relaxte en lome sfeer is een verademing. De activiteiten beperken zich tot een wijntje, een goed gesprek en wat flaneren op de boulevard van Moraira. Zijn hectische baan lijkt mijlenver weg. Verse broodjes halen bij de plaatselijk supermarkt, een hapje en een drankje op een terras. Een keer wagen ze zich aan een drie uur durende fietstocht in Valencia. “Drie uur!?” roept dochterlief ontsteld uit. Dat gaat van haar zuivere zwemtijd bij de villa af…

Natafelen

Het is de sfeer van ‘we zien wel’ die Henry zo heerlijk vindt. Weinig plannen, en alles een beetje op je af laten komen. “Wie hier lekker natafelt in een restaurantje wordt niet weggekeken, zoals je soms meemaakt in drukke vakantieplaatsen. Want: ‘o, er zou eens een nieuwe klant staan te wachten.’ Ik denk dat ik dat zo lekker vind aan dit plaatsje aan de Costa Blanca. De sfeer, de gemoedelijkheid, de gastvrijheid. Gewoon de tijd vergeten. Waar vind je dat nog? Niks shifts in restaurants. Gewoon lekker lang natafelen”

Maar, eerlijk is eerlijk. Henry heeft makkelijk praten want hij kent de omgeving van Moraira al. Het vissershaventje met de visafslag, de jachthaven en het mooie strandje. De Jalon Vallei, Valencia en het scuba diven. Het waterskiën en mountainkajakken. Ga je er voor het eerst heen, dan zul je alles eerst moeten ontdekken voor je je laaft aan het ultieme niks doen. Of niet? Laat je niet gek maken! Af, dat horloge en geniet van het hier en nu. Dat kerkje bezoeken, die culturele tour of dat museum?
Mañana, mañana. Dat is de mindset. Hou die vast!

Casita Travel is een reisorganisatie in Apeldoorn, gespecialiseerd in luxe vakantiewoningen, casita’s, finca’s en villa’s op bijzondere locaties. De unieke reisbeleving, het gevoel van vrijheid en optimale gastvrijheid zorgen voor herinneringen om in te lijsten.