Het zonovergoten Canarische eiland Lanzarote is uniek en surrealistisch mooi. Dit eiland heeft meer dan 300 vulkanen. De landschappen en mooie vergezichten lijken uit een andere wereld te komen. Lanzarote heeft prachtige zandstranden en gezellige badplaatsen, maar het is ook een eiland dat ecotoerisme hoog in het vaandel heeft staan.

‘Kleinschalig toerisme in een mooie omgeving waar verantwoord wordt omgegaan met de natuur’, dat is het uitgangspunt van onze huiseigenaren. Bij Casita Travel ontdek je een groot aantal accomodaties die niet alleen duurzaam zijn, maar ook volop comfort bieden. En de mogelijkheden zijn oneindig. Of je nu op zoek bent naar een moderne vrijstaande villa met privé zwembad, naar een casa met dakterras en zeezicht of naar een kleinschalige casita voor twee tussen de vulkanen, het kan allemaal!

Wat maakt een vakantiehuis duurzaam?

  • Afval scheiden (in ieder vakantiehuis staan bakken voor papier, plastic en organisch afval)
  • Zonnepanelen
  • Herbruikbare energie voor licht
  • Het regenwater wordt verzameld voor dagelijks gebruik
  • Er zijn geen mappen of pakken papier aanwezig: alle informatie die je nodig hebt ontvang je via de mail of in de app.

Met deze 12 tips ga je duurzamer op reis!

1. Go Local
Overweeg om duurzame lokale initiatieven extra te ondersteunen met donaties of door het bezoeken van bijvoorbeeld lokale wijnboeren in het wijngebied La Geria. Hier kun je de lokale wijn van het eiland kopen, maar ook meer leren over het hele proces van wijn maken (en die is op Lanzarote wel heel bijzonder). Kies daarnaast voor lokale gidsen.

2. Voorkom plastic soep
Alleen al voor het drinkwater dat niet uit de kraan komt wordt veel plastic gebruikt. Probeer zoveel mogelijk je plasticgebruik te beperken door zelf een boodschappentas mee te nemen, plastic tasjes te weigeren en geen rietjes te gebruiken. Gooi je afval in afvalbakken en draag niet bij aan extra vervuiling.

3. Neem een hervulbare drinkfles mee
Op deze manier voorkom je veelvuldig gebruik van plastic wegwerpflesjes. Je kunt ook een drinkfles met filter meenemen. Zo kun je toch overal het kraanwater veilig drinken en hoef je geen plastic flessen meer te kopen.

4. Zonnebrand
Koop zonnebrandcrème die de koraalriffen niet aantast. In veel zonnebrand zit een stof die de koraalriffen aantast. Check voordat je een nieuwe tube koopt of er oxybenzone in zit, de stof met een negatief effect op koraal. Er zijn gelukkig veel alternatieven zoals het merk Naiif.

5. Compenseer je co2
Eenmaal gevlogen kan je de uitstoot aan CO2 niet terugnemen, maar je kunt wel een deel van de uitstoot compenseren door een donatie te doen aan organisaties die bossen beschermen, beschadigde bossen herstellen en nieuwe bossen aanplanten. Kies voor een project met het internationale Gold Standaard keurmerk dat gegeven wordt aan klimaatprojecten in derdewereldlanden.

6. Gebruik geen miniflesjes
Miniflesjes met douchegel, shampoo, haarlak: ze zien er zo schattig uit, maar zorgen voor extra afval. Recycle liever een verpakking en doe er je eigen producten in of koop alternatieven met een duurzame verpakking.

7. Beach clean up
Ga een dagdeel van je vakantie meehelpen aan het opruimen van een strand. De oceanen staan allemaal met elkaar in verbinding, dus plastic kan de hele wereld over reizen. Zie je plastic liggen, ruim het dan op. Meestal volgen anderen dan snel je voorbeeld. Tip: Lanzarote Limpia

8. Ga zuinig om met water
Ga op reis zuinig om met water. Verspil geen onnodig water door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Gebruik handdoeken vaker dan één keer en was je kleding pas als je voldoende hebt voor een volle wasmachine.

9. Verblijf in een duurzame accommodatie
Kies voor een duurzame accommodatie waar veel gedaan wordt op het gebied van ecotoerisme. Je kunt ook denken aan accommodaties die gebouwd zijn van natuurlijke materialen.

10. Ga zoveel mogelijk te voet (of met de fiets)
Probeer op reis zoveel mogelijk te lopen of te fietsen. Niets is duurzamer dan je eigen energie gebruiken als vervoermiddel. Lanzarote is bij uitstek een eiland voor fietsers. Langs de kust lopen kilometerslange fietspaden. Wil je het achterland ontdekken? Dan raden wij je aan een mountainbike te huren. 

11. Eet lokale gerechten
Onze lokale eigenaren vertellen je graag alles over de uitstekende restaurants op Lanzarote, waar ze met lokale producten koken. Dit is zoveel leuker, omdat je door nieuwe smaken pas echt het eiland leert kennen.

12. Probeer de airco zo min mogelijk te gebruiken
Airconditioning verbruikt ontzettend veel stroom. Probeer de airconditioning pas te gebruiken als het echt noodzakelijk is.

Wil je na het lezen van deze blog ook het unieke eiland Lanzarote ontdekken? Neem contact met ons op en wij helpen je graag met het boeken van een duurzame accommodatie.

Meer goede tips omtrent duurzaam reizen? We horen ze graag!