Milieubewust vakantie vieren

We worden allemaal blij van vakantie vieren. Van het onderweg zijn, het ontdekken van een andere omgeving, het zwemmen in de blauwe zee of het dobberen in je privé-zwembad. Reizen zorgt ervoor dat we met een open blik naar de wereld kunnen kijken, ons openstellen voor andere culturen en gewoontes. Dat maakt ons een rijker mens.

Inmiddels is helaas ook duidelijk dat ons reis- en vakantiegedrag impact heeft op de (toekomstige) leefbaarheid van onze planeet. Ook onze vakantiebestemmingen in Europa hebben hiermee te maken.

We onderzochten welke bijdrage je kunt leveren om de negatieve gevolgen van reizen en recreëren te beperken. Deze willen we graag met je delen en we hopen dat we zo samen bewuste keuzes zullen (blijven) maken.

Wat kun je doen?

  • Kies voor een rechtstreekse vlucht
  • Kijk eens of er een elektrische of hybride auto te huur is op je vakantiebestemming
  • Vermijd het gebruik van plastic flesjes en rietjes
  • Gebruik linnen tasjes voor je boodschappen
  • Reis met de trein naar de luchthaven van vertrek
  • Zorg dat je geld zoveel mogelijk terecht komt bij de lokale bewoners en eigenaren van winkels en restaurants
  • Kies op de bestemming bewust voor restaurants die met lokale producten werken
  • Ga zuinig om met het gebruik van handdoeken, de airco en het water

Rechtstreeks vliegen is minder vervuilend
De meeste vluchten naar Spanje, Portugal en Griekenland gaan vanuit Nederland, België of Duitsland rechtstreeks. Transavia en TuiFly investeren relatief veel in technologische innovatie waardoor vliegen minder vervuilend is. Bovendien zijn hun vliegtuigen nieuwer en stoten daarom minder CO2 uit. Ook door de hogere bezettingsgraad heeft een chartervlucht minder CO2 uitstoot per persoon dan een lijndienst.

Een elektrische of hybride huurauto op je vakantiebestemming
Veel autoverhuurbedrijven in Zuid Europa zijn nog niet in het bezit van elektrische of hybride auto’s. Op het Canarische eiland Lanzarote bieden we inmiddels wel een aantal villa’s aan inclusief een hybride-huurauto.

Vermijd het gebruik van plastic flesjes en rietjes
Vraag op een terras naar water in een flesje zonder rietje. Nog beter is het om naar kraanwater te vragen. Het water in Spanje, Portugal en op de Canarische Eilanden is gewoon te drinken en is ook gezonder dan het water in plastic flessen. Want de plastic flesjes en de doppen laten namelijk microplastics los in je water.

Doe boodschappen in een linnen tas en hergebruik je oude plastic zakjes
In het buitenland liggen vaak nog stapels kleine witte zakjes bij de kassa. Erg verspillend want je gebruikt ze één keer en daarna gooi je ze meestal weg. Probeer eraan te denken dat je een (linnen) boodschappentas meeneemt vanuit huis. Op een enkele bestemming hebben wij linnen tassen in onze vakantiehuizen laten leggen. Maar veel van onze huiseigenaren zijn zich zelf ook bewust van de noodzaak en leggen boodschappentassen voor je klaar. Deze zijn ook handig om je badlakens en boeken in te doen als je naar het strand loopt.

Reis zoveel mogelijk per trein naar de luchthaven
Hoef je niet voor dag en dauw op de luchthaven te zijn, dan is het handig om de trein te nemen. Geen files en geen hoge parkeerkosten. Op Schiphol bijvoorbeeld loop je, zonder oponthoud onderweg, binnen 10 minuten van de trein naar je gate.

Besteed je geld bij de locals
Casita Travel werkt bewust niet met grote buitenlandse (vakantiecomplex)investeerders samen. We vinden het belangrijk dat je vakantiegeld op je vakantiebestemming blijft. Probeer daarom de koop van massa souvenirs te beperken. Heel veel wordt namelijk in China gemaakt. Er zijn overal mooie authentieke winkels te vinden waar accessoires verkocht worden die in het land zelf gemaakt worden.

Lekker en (h)eerlijk eten
Meer en meer zien we dat de restaurants op onze bestemmingen gebruik maken van seizoensgebonden groenten en fruit. De vis komt uit hun eigen zee en groente en fruit komt steeds meer van de lokale markt. Je proeft de pure smaak van olijven en tomaten. Vaak eet je de lekkerste gerechten in die restaurantjes waar veel lokale bewoners zitten.

Wees zuinig met het gebruik van handdoeken, de airco en het water
Bij aankomst in je vakantiewoning zul je handdoeken vinden. Probeer hier zuinig mee om te gaan en ze niet overdadig vaak te wassen. Verlaat je je vakantiehuis, controleer dan of de airco uitstaat en of de lampen uit zijn. Om de warmte buiten te houden is het beter om de luiken zoveel mogelijk te sluiten en de gordijnen dicht te doen. Vaak is het gebruik van de airco ook niet inbegrepen in je huursom; op deze manier bespaar je ook extra kosten. Lang douchen of een bad nemen raden we zoveel mogelijk af. In de Zuid Europese landen is water in de warme zomermaanden schaars aan het worden.