Ga jij voor het eerst met je elektrische auto op vakantie naar Spanje? In deze blog geven we je alle ins en outs voor het opladen onderweg zodat je zonder zorgen en comfortabel naar je vakantiebestemming rijdt.  De afstand naar de Costa Blanca Noord is ongeveer 1950 km (van Utrecht naar Javea). Dit is prima te doen met een elektrische auto. Wil je ook goed voorbereid aan je reis met je elektrische auto beginnen, lees dan snel verder.

Bereid je voor op je reis naar Spanje met een elektrische auto

Zorg ervoor dat je auto volledig is opgeladen voordat je vertrekt. Het is ook verstandig om een laadkabel en adapter mee te nemen voor het geval een laadstation niet de juiste aansluiting heeft. Hoewel de laadpas van de ANWB werkt bij grote netwerken zoals Ibil, Endesa en Ionity, is het aan te raden om ook een laadpas van Electromaps mee te nemen. Deze laadpas biedt toegang tot een uitgebreid netwerk van laadpalen in Spanje en Frankrijk. Tesla biedt een uitgebreid netwerk van Superchargers in Frankrijk en Spanje, die ideaal zijn voor langeafstandsreizen. Deze laadpunten bieden snelle oplaadmogelijkheden.

Handige route naar de Costa Blanca met veel laadpalen voor je elektrische auto

Neem de route door België en Luxemburg richting Frankrijk. In Frankrijk zijn er veel laadstations langs de snelwegen. Populaire routes zijn via Parijs of via Luxemburg en dan door Frankrijk richting Lyon en verder naar het zuiden. Eenmaal in Spanje kun je langs de Spaanse kust verder rijden richting de Costa Blanca. In stedelijke gebieden en langs de belangrijkste snelwegen zul je veel laadpunten vinden.

Handige apps voor het vinden van laadpunten in Frankrijk en Spanje

Voordat je met je elektrische auto naar Spanje vertrekt, is het belangrijk een goede route te plannen met voldoende laadpunten onderweg. Er zijn veel handige apps en websites die kunnen helpen met het vinden van laadpunten onderweg. De meest gebruikte zijn Chargemap, Plugshare en Electromaps.

Handige app ‘Plugshare’ die je helpt met het vinden van een laadpaal

Hoe reserveer je een laadpaal in Frankrijk en Spanje?

In Frankrijk en in Spanje zijn veel oplaadpunten voor je elektrische auto. Langs de snelweg bij een tankstation, maar ook in de buurt van toeristische bestemmingen staan oplaadpalen, die je zelfs van te voren kunt reserveren. Zorg ervoor dat je een laadnetwerk of app gebruikt die reserveringen ondersteunt zoals Chargemap en PlugSurfing. Maak een account aan op de website of in de app van het gekozen laadnetwerk. Dit kan vaak direct via hun mobiele app. Gebruik de kaartfunctie in de app om beschikbare laadstations te vinden. Je kunt filters instellen om alleen stations te zien die reserveringen ondersteunen.

Reserveer de laadpaal: Selecteer het laadstation dat je wilt gebruiken, kies de datum en het tijdstip waarop je de laadpaal wilt reserveren, volg de instructies om de reservering te bevestigen. Dit kan inhouden dat je een betaling doet of een borg betaalt, afhankelijk van het laadnetwerk. Na het bevestigen van de reservering ontvang je meestal een bevestigingsmail of een melding in de app met de details van je reservering. Zorg ervoor dat je op tijd bij het laadstation arriveert. Volg de instructies in de app of op het laadstation om de laadpaal te activeren en je auto op te laden.

Elektrische auto opladen aan de Costa Blanca Noord?

Verblijf je in Moraira en wil je je elektrische auto opladen? Dit kan bijvoorbeeld in de haven van Moraira. De laadpalen vind je op de parkeerplaats bij Club Nautico in de haven. Het adres hiervan is 2, Calle Mar Japón in Moraira. Ook kan je met je elektrische auto terecht bij de meeste supermarkten. Zoals de Mas y Mas op de weg van Moraira naar Calpe en de Mercadona en Aldi in Moraira (richting Benitachell). Opladen in Benissa en Jávea kan bij veel supermarkten en tankstations. Een handige optie in Benissa ligt in de buurt van Cala la Fustera aan de Carrer del Navegant Josep Ribes, 14, Benissa. In Javea ligt laadstation Iberdrola aan de Cam. Cabanes, 25, 03730 Xàbia centraal. Ook voor de woningen in Benitachell.

Benitachell heeft minder laadpunten dan grotere plaatsen, maar er bevindt zich er een aan het begin van de Cumbre del Sol bij de entree vanaf Benitachell. Gelukkig is bijvoorbeeld de supermarkt Mercadona met laadstation ook niet ver gelegen van Benitachell.

In Denia, Calpe en Altea zijn veel verschillende laadstations verspreid over de steden. Je kunt laadpunten vinden bij supermarkten, hotels en langs belangrijke wegen.

Overnachting met een elektrische auto

Wellicht vanzelfsprekend, maar het kan vergeten worden. Kies een overnachtingsadres in Frankrijk of Noord Spanje waar een laadpaal aanwezig is. Zo is je elektrische auto weer opgeladen na je overnachting.

Oplaadpunt Cumbre del Sol in Benitachell