Geel of oranje: geen paniek

25 augustus 2020

Normaal worden we blij van de kleur oranje als het gaat om een goed Hollands feestje, maar nu zijn we vooral verbaasd. Meer verbijsterd eigenlijk. Het reisadvies voor heel Spanje is veranderd van geel naar oranje, zie: nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies Dit wil zeggen dat de Nederlandse overheid adviseert om alleen noodzakelijke reizen te maken naar Spanje.

We zouden een discussie kunnen voeren over de noodzaak van een vakantie, de drang om even weg te gaan uit je vertrouwde omgeving. Het is namelijk erg goed voor onze geest, onze relatie met het gezin, de verruimende blik door interactie (op afstand) met een andere cultuur, voor inspiratie, om op te laden...

Nee, we willen de adviezen van het RIVM hiermee niet bagatelliseren en nemen de maatregelen die de overheden treffen uiterst serieus. Maar we begrijpen deze beslissing niet. In het overzicht hieronder zien we de cijfers (aantal per 100.000 inwoners) in onze regio 'Alicante' met als extra belangrijke toelichting dat de cijfers niet verhoogd zijn door onze kleinschalige regio Moraira/Jávea in het meest oostelijke puntje op de kaart. Via deze link zie je de actuele cijfers in Spanje per regio. Ter vergelijking hebben we de actuele cijfers van Nederland erbij gezet. Je kunt op dit moment beter op het strand van Moraira gaan liggen dan in Zandvoort.

Ter volledigheid willen we melden dat het nieuwe advies vanuit de Nederlandse overheid niet het advies is van Spanje zelf en dat vele andere Europese vakantiegangers wel met gezond verstand hun vakantie kunnen vieren in Spanje.

Vergelijking corona Nederland Spanje

Rutte zei het al: ga wijs op reis

Hij heeft gelijk. We moeten met z'n allen ons gezonde verstand blijven gebruiken. In Nederland, maar ook op vakantie in een ander land. Het virus schijnt zich in de buitenlucht niet tot nauwelijks te verpreiden en helemaal niet als je 1,5 meter afstand bewaart. Onze rustige locaties en onze privé vakantiehuizen zijn ideale omstandigheden voor een fijne en ontspannen vakantie. Of de regio op papier nu geel of oranje gekleurd is.

Vliegen is veilig gebleken
Op 20 augustus waren we blij verrast met het nieuws over de uitslagen van het onderzoek over besmettingen in het vliegtuig. "Niemand is besmet geraakt met het coronavirus in een vliegtuig" blijkt uit bron- en contactonderzoeken van de GGD.

Aandacht in de supermarkt
Het is goed georganiseerd in de supermarkt Mercadona in Benitachell bijvoorbeeld (tussen Moraira en Jávea). Er zijn handschoentjes die je verplicht aan moet bij het aanraken van groenten en fruit en er is desinfecteermiddel bij de ingang om je kar te ontsmetten. Wat ook heel slim is zijn de speciale plekken om je kar te parkeren bij de visafdeling en de groenteafdeling. Zo hoef je niet onnodig met je kar langs mensen heen en kun je makkelijker afstand bewaren.

Voldoende plek op het terras en op de stranden
Je hoeft de drukte niet op te zoeken. Er is zoveel ruimte om te kunnen genieten. Er zijn stranden waar veel ruimte is, zoals het strand van Moraira. Maar je kunt ook een bootje huren, suppen of snorkelen vanaf een van vele rustige rotsstrandjes die de regio rijk is. Je komt nauwelijk in aanraking met andere mensen en kunt altijd afstand bewaren. In de restaurants wordt vaak gebruik gemaakt van een QR code voor de menu's. Dat werkt eenvoudig via 'camera' op je telefoon. En als je reserveert weet je zeker dat je een goede plek hebt. Alle foto's zijn de afgelopen twee weken door mij, Monique, gemaakt. Ik was in de regio om zelf te ervaren hoe het voelt om aan de Costa Blanca noord op vakantie te zijn. Ik voelde me veiliger dan in Nederland en met mij veel andere mensen die ik sprak, spreek of die ons berichtjes sturen via de e-mail en social media. De meeste mensen zijn verbaasd over hoe goed het in Spanje geregeld is. In ieder geval op de plekken waar wij onze vakantiehuizen aanbieden.

Oranje toen en oranje nu
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen het oranje van 14 maart jl en het oranje van nu. In het voorjaar ging Spanje namelijk in een lock down omdat er een te grote druk ontstond op de IC's in bepaalde gebieden. Dat is nu niet het geval. Een gedeelte van het advies wordt nu bepaald door het aantal nieuwe besmette personen in de afgelopen twee weken en het aantal uitgevoerde testen per dag. Ook wordt gekeken of er informatie beschikbaar is over de maatregelen die in een land gelden en in hoeverre deze goed worden nageleefd (bron RIVM, zie link). Mijn ervaring in Spanje is dat de naleving van de maatregelen uitstekend is. Je ziet de politie controleren of alles volgens de afspraken verloopt. Heel netjes en het voelt veilig.

Vragen en antwoorden
Vraag 1: Ik ben nu in Spanje, moet ik gelijk naar huis?
Antwoord: Nee, je kunt je vakantie gewoon afmaken en op je oorspronkelijke datum naar huis terugkeren. Deze keuze mag je zelf maken.

Vraag 2: Moet ik verplicht in quarantaine?
Antwoord: Je wordt na thuiskomst in Nederland verzocht 10 dagen in quarantaine te gaan.

Vraag 3: Worden de niet genoten vakantiedagen vergoed als ik nu naar huis ga?
Antwoord: Je kunt hierover het beste contact opnemen met je reis- en of annuleringsverzekering. Casita Travel vergoedt geen ongenoten reisdagen.

Vraag 4: Vliegen de luchtvaartmaatschappijen nog wel?
Antwoord: Wij hebben gebeld met Transavia en er is absoluut geen reden tot paniek. In tegendeel. Transavia blijft het oorspronkelijke vluchtschema gewoon hanteren in ieder geval t/m 8 september en voor daarna gaan ze het
nog bekijken. Zie hier de informatie van Transavia

Vraag 5: Wij gaan binnenkort naar Spanje op vakantie, hoe gaat Casita Travel om met de wens om onze vakantie uit te stellen?
Antwoord: Volgens de wet heb je geen recht op omboeken wanneer je een losse accommodatie hebt geboekt die volgens afspraak geleverd kan worden. Onze vakantiehuizen zijn toegankelijk. Mocht je niet willen gaan op de afgesproken datum, dan moeten wij een beroep doen op de coulance van de huiseigenaren. We kunnen geen garanties bieden en zullen bij iedere afzonderlijke boeking moeten onderzoeken wat de opties zijn.

Vraag 6: Hoe werkt een omboeking?
Antwoord: Wanneer je boeking in behandeling wordt genomen (binnen een week voor vertrek) en de huiseigenaar is akkoord met omboeken dan zal dit altijd een omboeking zijn naar hetzelfde vakantiehuis en met een datum in 2020 of 2021 (mits mogelijk). We zoeken samen met de eigenaar en de klant naar een passende oplossing. Omboeken naar een ander vakantiehuis of andere bestemming is niet mogelijk.

Vraag 7: Ik ga in oktober naar Spanje, wat zijn mijn opties?
Antwoord: Wij bekijken de situatie per week. Op maandag behandelen we de boekingen t/m de maandag erna, etc. Wij hopen dat onze regering tot de conclusie komt dat het genomen besluit niet de juiste is en deze zsm terugdraait. En dat onze gasten van een welverdiende vakantie kunnen gaan genieten in september en oktober. We hanteren een week, omdat ook in het voorjaar het nieuwe advies een week van tevoren bekend werd gemaakt.

Vraag 8: Ik moet mijn restantbetaling nog voldoen, maar ik twijfel of ik mijn vakantie moet annuleren. Hebben jullie een advies?
Antwoord: Wij weten niet hoe de situatie zich ontwikkelt. Als je je prettiger voelt je vakantie nu te annuleren dan kan dat volgens onze annuleringsvoorwaarden. De reguliere reisvoorwaarden blijven van toepassing. Je dient je restantbedrag volgens afspraak te voldoen.

Vraag 9: Hoe kan ik jullie bereiken?
Antwoord: We zijn telefonisch bereikbaar, maar willen je vragen alleen te bellen als je vertrek binnen nu en een week is. Bij later vertrek willen we je vragen een e-mail te sturen. We doen ons best je zo snel mogelijk te antwoorden.

Vraag 10: Kan ik al boeken voor 2021 :-) ?
Antwoord: Ja! Je kunt boeken voor 2021. Transavia heeft het vluchtschema voor de zomer van 2021 reeds gepubliceerd.