Blog #4 Hunkering en Melancholie in Lissabon

Terug naar zoekresultaten

Fascinerend. Als je bedenkt dat hier de grote zeehelden naar de horizon staarden. Mijmerend vanuit de haven van Lissabon. Zij ontdekten voor ons de wereld. Vasco da Gama, Ferdinand Magellaan, Bartholomeus Diaz. En wist je dat Columbus in deze stad de zeekaarten voor de Portugezen tekende?

Dat ontdekken, dat nieuwe, dat proef je nog steeds in Lisboa. Of weer. Want Lissabon ontwikkelt zich in rap tempo. En dat is boeiend. Je ervaart een unieke mix van de rijke historie en de veelbelovende toekomst terwijl je verdwaalt in het heden.
Heerlijk.

Knisperende lakens
Neem Chiado. De wijk die de sfeer van klein Parijs ademt. Grote etalages proberen je naar binnen te lokken, maar liever word je verleid door nostalgische boekenwinkels met duizenden boeken op een paar vierkante meters. Je ruikt even aan de knisperend katoen in het katoenwinkeltje, waar ze al een eeuw patent hebben op de allerbeste katoenen lakens. En je denkt: laat deze combinatie van oud en nieuw altijd blijven.

Gebouwd op zeven heuvels, lijkt de stad in delen aan elkaar verbonden. Al wandelend proef je de stad. De geur van versgebakken brood vermengt zich met die van de Taag: zilt, zout en fris. De weidsheid van de rivier zie je op de meest onverwachte momenten. Bij doorkijkjes, om de hoek of vanaf miradouros, de ontelbaren uitzichtpunten die de stad rijk is. Portugezen zijn zelf trouwens ook verliefd op hun ‘rio’. Wie goed oplet hoort in vele fado’s de rivier, de meeuwen en de stad lyrisch bezongen. Luister naar de muzikanten op het plein of de bandjes langs de wandelboulevard. Plof neer en geniet.

Hoelang is het geleden dat je geen haast had?

Een stad met een verleden
Leven genoeg in de brouwerij. De tuktuks rijden af en aan, soms zelfs elektrisch. De taxi’s en de befaamde trams, maar dan zonder lange files, een walm van uitlaatgassen of getoeter. Vergaap je aan de oude kathedralen, het Klooster van Jeronimus en slenter door Alfama. Een Arabische wijk met smalle straatjes. Een stad met een verleden. En wat voor een.

Het zijn de contrasten die Lissabon zo eigen maken.Slenterend verbaas je je over de afgebladderde kozijnen, de graffiti en stoepen met gaten. Maar hé! Ineens ontdek je dan een wijnbarretje in zo’n smoezelig steegje waarvan je denkt: niets meer aan doen! Of een sjiek restaurant met keurig gedekte tafels en vriendelijke obers. Want dat is een verademing, die Lissabonners. Niks macho, maar gewoon inlevend, behulpzaam en vriendelijk. En, ze spreken Engels.

Hotspots
Lissabon heeft de toekomst. Veel jonge mensen, veel innovatie. LX Factory is daar het lichtend voorbeeld van. LX Factory was ooit een oerlelijk industrieterrein, maar nu een hipster hotspot. Het staat symbool voor de bijzondere verandering die de stad doormaakt. Zie je het voor je? Oude pakhuizen aan het water zijn nu mooie clubs. In de mega grote, hoge oude fabriekshallen hangt nu de vibe van ondernemerschap en creativiteit. Jonge start-ups, restaurantjes, bijzondere boetieks. Een schoenenwinkel die schoenen maakt van ananasafval. Typisch Portugese hebbedingen ook, gemaakt van leer, katoen of keramiek. Wat een inspirerende plek om rond te hangen.

Gedreven jongeren
Je merkt dat de jongeren in Lissabon ervoor gaan. Ze werken keihard om zelf te ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt. Gedreven om alle kansen te pakken. Net als destijds de zeehelden.

Saudade

Lissabon, wat ben je geweldig. Niet voor niets koos Casita Travel met zorg de huizen en hotels in en om de stad die daarbij passen. Om jou nieuwe horizonnen te laten ontdekken. Genietend van een jaloersmakende rust en traagheid midden in het stadse leven. De Portugezen hebben daar een woord voor: Saudade. Een fijn soort melancholie, een hunkering. Een exclusief gevoel, ga er maar eens heen.

Voor de fijnste plekjes in en rondom Lissabon via Casita Travel, klik hier Het is ontzettend leuk om een bezoek aan Lissabon te combineren met een verblijf in een fijne villa dichtbij zee in de Alentejo of Algarve

Casita Travel is een reisorganisatie in Apeldoorn, gespecialiseerd in luxe vakantiewoningen, casita’s, finca’s en villa’s op bijzondere locaties. De unieke reisbeleving, het gevoel van vrijheid en optimale gastvrijheid zorgen voor herinneringen om in te lijsten.