10 vragen over je vakantie in Spanje in coronatijd

We informeren je graag over alle feiten en fabels over op vakantie gaan naar Spanje in deze tijd. We begrijpen heel goed dat het, na maanden onzekerheid, nu best moeilijk is om een beslissing te maken om op vakantie te gaan. Het belangrijkste is om je goed te informeren. De media kan soms onjuistheden verspreiden op basis van geruchten.

Vraag 1: Moet je verplicht in Spanje in de hitte met een mondkapje rondlopen?
Antwoord: Nee. Een mondkapje dien je, zowel buiten als in gesloten ruimtes, te dragen als de 1,5m afstand niet gegarandeerd kan worden (voor personen ouder dan 6 jaar). Op onze bestemmingen is er genoeg ruimte buiten, dus als je in het dorp wandelt of je loopt naar of op het strand dan dragen mensen geen mondkapjes, tenzij het hun eigen vrije keuze is. In de praktijk is het zo dat je je mondkapje meeneemt en op zet als je bijvoorbeeld een winkel in gaat. Uiteraard hoef je in en rondom je eigen vakantiehuis geen mondkapje te dragen.

Vraag 2: Zijn de terrassen wel open en moet ik vooraf reserveren?
Antwoord: Alle terrassen zijn gewoon geopend en mogen een bezettingsgraad van 100% hanteren. Je kunt gewoon plaatsnemen als je een plekje ziet. Je hoeft niet te reserveren. Men houdt rekening met 1,5m tussen de tafeltjes.

Vraag 3: Kan ik naar het strand en moet ik dan in een afgebakend vakje zitten en moet ik reserveren?

Antwoord: De stranden zijn geopend en je wordt gevraagd afstand tot elkaar te bewaren. In de regio's waar wij vakantiehuizen aanbieden kennen we nog geen situatie waarin je moet reserveren voor op het strand. Wel worden er looproutes bepaald met een in- en uitgang per strand(je). Je bent vrij om te zitten waar je wilt.

Vraag 4: Met hoeveel personen mag je in een auto zitten?
Antwoord: Mensen uit 1 huishouden mogen samen in een auto zitten zonder mondkapje. Als je in Spanje een woning deelt, dan is dat je nieuwe huishouden en kun je ervan uitgaan dat je in Spanje gezamenlijk in een auto mag verblijven zonder mondkapje. Deze laatste informatie staat nergens officieel vermeld, maar de Nederlandse ambassade heeft deze conclusie middels een mail als zodanig opgesteld.

Vraag 5: Wat merk ik verder ter plaatse van de maatregelen?
Naast het af en toe gebruiken van een mondkapje in bijvoorbeeld een supermarkt, zijn er handige maatregelen getroffen om eenvoudig afstand te bewaren. Bijvoorbeeld door de rechterkant van de straat (indien mogelijk) aan te geven als wandelrichting.

Vraag 6: We kunnen toch beter in Nederland blijven, dan is het risico op besmetting kleiner?
Antwoord: Je loopt alleen een groter risico als de besmettingsgraad in de regio waar je heen gaat hoger ligt dan in je eigen woonplaats. Onze Spaanse regio's hebben lagere besmettingsgraden dan de meeste plaatsen in Nederland. In sommige van onze vakantieplaatsen waren er zelfs geen besmettingen.

Vraag 7: Is mijn vakantiehuis extra schoon?
Antwoord: Ja. Al in april en mei zijn we met ons team druk geweest met het plannen van veiligheid op het gebied van hygiëne in onze vakantiehuizen. We voldoen aan de richtlijnen die gesteld worden aan verblijfsaccommodaties. We besteden bijvoorbeeld in de huizen extra aandacht aan zaken die je vaak aanraakt, zoals deurklinken en de sleutels. Ook zorgen we voor een persoonlijke sleuteloverdracht op veilige afstand.

Vraag 8: Ik wil vooral genieten bij mijn vakantiehuis en niet teveel de deur uit, zijn er mogelijkheden om eten te laten bezorgen of af te halen?
Antwoord: Ja er zijn oneindig veel afhaalmogelijkheden. Je kunt hele diners bij de beste restaurants of bijvoorbeeld even makkelijk een pizza afhalen en in je eigen tuin nuttigen. Er zijn ook bezorgmogelijkheden. Op de bestemmingen kan men je vertellen welke mogelijkheden er zijn.

Vraag 9: Hoe verloopt de vliegreis, moet ik ergens rekening mee houden? Waar vind ik het gezondheidsverklaringsformulier?
Antwoord: In het artikel van inspanje.nl vind je alle informatie verzameld over vliegen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten, klik hier

Gezondheidsverklaring: update per 1 juli 2020:
De Spaanse overheid heeft een document online geplaatst dat ingevuld moet worden vóórdat je naar Spanje reist. Dat formulier heeft de naam FCS-Form gekregen en is via deze website in te vullen waarna je een email ontvangt met daarin de QR-code die je daarna kunt uitprinten of op kunt slaan op je mobiel. Hoe werkt het? Bekijk deze video, klik hier

Wij informeren je voor vertrek uitgebreid per e-mail.

Temperatuur opmeten? Dat gaat zo: op alle luchthavens van de Spaanse luchthavenautoriteit AENA zullen vanaf 1 juli speciale camera's zijn geïnstalleerd waarmee de temperatuur van reizigers wordt opgemeten die net in Spanje zijn geland. Geen thermometers op je voorhoofd dus.

Vind je het spannend om te vliegen, omdat je bang bent dat je besmet raakt? Het RIVM geeft aan dat vliegen veilig is. Naast het hoogwaardige luchtfiltersysteem, dat maar liefst 99,99% van alle virussen en bacteriën opvangt en gelijk is aan filters in ziekenhuislaboratoria, worden er extra maatregelen getroffen. Bij KLM en Transavia zijn dat deze:

  • Mondkapje verplicht in het toestel
  • Afstand houden op de luchthaven
  • Extra hygiënemaatregelen tijdens de vlucht en erna
  • Minder service en alleen contactloos betalen

Onze vluchten zijn kort, tussen de ca. 2 uur (Valencia/Alicante) en 4:20 uur (Gran Canaria) vliegen, waardoor de kansen nóg kleiner zijn dan wanneer je op een intercontinentale en langdurige vlucht aanwezig bent.

Vraag 10: Wat als ik corona krijg en ik mag niet terugvliegen?
Antwoord: De kans is zeer gering dat je corona krijg. Mocht het toch zo zijn dan blijf je 14 dagen in quarantaine op een te organiseren plek in Spanje. Dat kan een vakantiehuis, appartement of studio zijn. Wij zullen assisteren in de organisatie indien dit nodig zou zijn. Als je in quarantaine bent, mag je de deur uit voor noodzakelijke zaken zoals boodschappen en de apotheek. Onze plaatselijke vertegenwoordiging is op alle bestemmingen aanwezig om te assisteren daar waar nodig.

Belangrijk: zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering

Handige links voor meer informatie

  • Actuele informatie over Spanje en erg leuk om te volgen: de Nederlandse ambassadeur Jan Versteeg via: facebook.com/AmbassadeurJanVersteeg
  • Hoe werkt een HEPA filter in een vliegtuig? Zie een youtube video van KLM met informatie, klik hier
  • Interessant en leuk is een 'behind the scenes' video van Transavia, met ook informatie over de HEPA filters vanaf 7:22 minuten, klik hier
  • Informatiepagina over je vluchten van Transavia, klik hier
  • Hoe gaat een autoverhuurder om met de nieuwe coronasituatie? Zie de link naar Sunny Cars voor meer informatie, klik hier
  • De actuele en officiële informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over vakanties naar Spanje en reiscodes, klik hier

Disclaimer: aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. U dient uzelf te blijven informeren over de actuele regels op uw vakantiebestemming.